Elemente financiare pentru măsurarea riscului in afaceri
Este ca și cum ați pleca într-o călătorie fără hartă și ați spera să ajungeți la destinație fără o imagine financiară clară. Pentru a determina o cale clară de urmat, trebuie să vă gestionați eficient riscul de afaceri
Atunci când nu cunoașteți aspectele tehnice ale contabilității afacerilor, utilizarea ratelor financiare poate fi intimidantă și confuză. Pentru a începe să măsurați riscul afacerii, ar trebui să vă familiarizați cu ratele financiare utile.
Aflați cum să analizați profilul de risc al afacerii dvs. cu ajutorul a cinci rapoarte financiare și de ce ar trebui să măsurați riscul.
Măsurarea riscului: De ce să îl măsurați?
Proprietarii de afaceri știu, de obicei, ce vor să realizeze și unde vor să ajungă. Calea spre succes va fi împiedicată de obstacole financiare și de afaceri.
Adesea, puteți evita riscurile dacă aveți o viziune cuprinzătoare asupra finanțelor afacerii dumneavoastră. Chiar și evenimentele de afaceri cotidiene, cum ar fi extinderea, achiziția, un nivel scăzut de lichidități, creșterea cheltuielilor fixe și creșterea numărului de împrumuturi, pot semnala că este timpul să reevaluați riscurile afacerii dumneavoastră.
Elemente financiare utilizate pentru?
Un raport financiar ajută directorii, instituțiile financiare și părțile interesate să înțeleagă riscurile asociate unei companii. Acestea evaluează sănătatea financiară, riscurile de piață și riscurile asociate cu investiția într-o companie.
Pentru proprietarii de afaceri mici, ratele financiare pot fi utilizate pentru a naviga în riscurile legate de vânzarea unui produs sau serviciu. Un studiu a constatat că 60 la sută dintre proprietarii de întreprinderi mici nu știu prea multe despre finanțele lor.
Ratele financiare sunt utile în primul rând pentru afacerile deja existente, dar pot ajuta și consumatorii care doresc să înceapă o afacere (oferind repere și ipoteze pentru a determina dacă o idee este una bună).
Ratele utilizate pentru a măsura riscul de afaceri
Pentru o măsurare eficientă a riscului, trebuie calculate câteva ratele cheie. Pentru a vă ajuta să vă măsurați mai bine riscul financiar și de afaceri, am alcătuit această listă de rațiuni.
Marja de profit
Marja de contribuție reprezintă marja dumneavoastră de contribuție (vânzări – costuri variabile) ca procent din total. Obiectivele de profit ale companiei dvs. se bazează pe această formulă pentru a determina cât de mult venit este necesar.
Vânzări / marja de contribuție
Să presupunem că aveți un produs cu amănuntul de 20 de dolari și aproximativ 30.000 de dolari de cheltuieli fixe, inclusiv utilaje, cheltuieli de birou și dobânda la împrumut. Fiecare unitate costă 8 dolari în manoperă și producție.
În primul rând, calculați marja de contribuție:
(Vânzări – costuri variabile) = (10 $ – 8 $) = 2 $.
Acum, calculați rata marjei de contribuție:
(Marja de contribuție/vânzări) = (12 $/20 $) = 60 la sută
În acest exemplu, raportul marjei de contribuție indică faptul că 60% din vânzările pentru fiecare produs pot contribui la cheltuielile fixe de 30 000 de dolari. Afacerea dumneavoastră poate acum estima cu ușurință câte unități trebuie să vândă în fiecare lună pentru a rămâne profitabilă. Aceasta poate fi calculată și cu ajutorul unui calculator de marjă de profit.
OLE (efectul de pârghie de exploatare)
Puteți analiza rata marjei de contribuție folosind raportul efectului de pârghie operațională. Cu ajutorul raportului OLE, puteți determina cât de multe venituri sunt necesare pentru a acoperi costurile neoperaționale pe baza modificărilor volumului de vânzări. Cunoașterea profitabilității potențiale a companiei dvs. vă poate ajuta să decideți dacă trebuie să modificați prețurile.
Raportul OLE = Raportul marjei de contribuție/marja de exploatare
Să presupunem că firma dumneavoastră a obținut anul trecut venituri de 1 milion de dolari, dar funcționarea ei v-a costat aproximativ 300.000 de dolari.
Din formula anterioară, știți care este marja dumneavoastră de contribuție.
Acum haideți să ne dăm seama care este marja dvs. operațională:
(Venituri – costuri de exploatare)/venituri = (2 milioane de dolari – 300.000 dolari)/1 milion de dolari = 60%.
Raportul efectului de pârghie operațională vă poate ajuta să înțelegeți cât de mult din costurile dvs. sunt destinate operațiunilor și cât de mult trebuie să fie acoperit de cheltuielile variabile.
- Raportul efectului de pârghie financiară
Ratele efectului de levier măsoară riscul financiar în ansamblu. Puteți evalua nivelul de risc financiar al afacerii dvs. comparând datoria deținută de compania dvs. cu veniturile acesteia.
Gradul de îndatorare financiară = venitul din exploatare/venitul net
Raportul de îndatorare financiară ar fi calculat după cum urmează dacă venitul brut, venitul net și cheltuielile de exploatare se ridică fiecare la 3 milioane de dolari și 2 milioane de dolari.
Mai întâi, să calculăm venitul de exploatare:
(Cheltuieli de exploatare – venit brut) = 1,5 milioane de dolari.
Apoi, găsiți efectul de levier financiar:
(Venit operațional)/(Venit net) = 1 milion de dolari/4 milioane de dolari = 25%.
Aceasta indică faptul că societatea dvs. este deja îndatorată și este posibil să nu poată contracta datorii suplimentare înainte ca veniturile sale să crească.
Raportul combinat al efectului de levier
Majoritatea companiilor calculează separat efectul de levier operațional și financiar. Pentru a compara cele două rate, ar trebui să calculați, de asemenea, o rată combinată a efectului de levier. Acest raport combină riscul operațional și cel financiar pentru a vă oferi o idee despre riscul total.
Pârghia financiară înmulțită cu pârghia operațională
Rata combinată a efectului de levier reprezintă pur și simplu rata efectului de levier operațional înmulțită cu rata efectului de levier financiar. Presupunând că afacerea dvs. nu are datorii și că gradul de îndatorare financiară este de 80%:
(Rata efectului de levier operațional) x (Rata efectului de levier financiar) = (1) x (0,8) = 80 %.
Aceasta nu oferă o imagine completă, dar oferă o imagine rapidă a afacerii dvs. și a riscului financiar.
Raportul dintre datorii și capitaluri proprii
Băncile și investitorii utilizează raportul dintre datorii și capitaluri proprii ca un raport de risc atunci când împrumută bani unei organizații. Proprietarii de afaceri trebuie să înțeleagă raportul dintre datorii și capitaluri proprii pentru a ajusta cheltuielile și împrumuturile.
Raportul datorii/capitaluri proprii = (total pasive)/(capitaluri proprii)
Dacă nu aveți bilanțul corporației, îl puteți calcula singur. Cel mai important lucru legat de acest raport este modul în care îl interpretați, nu modul în care îl calculați.
Să presupunem că aveți un pasiv total de 1 865 000 de dolari, inclusiv pasivele curente și pe termen lung, și că aveți capitaluri proprii de 620 000 de dolari. Pentru câte datorii sunteți răspunzător?
(Datorii totale)/(Capitaluri proprii) = 1 865 000 $/620 000 $ = 3,01
Raportul dintre datorii și capitaluri proprii poate însemna că societatea dvs. se împrumută prea mult și nu poate ține pasul cu cheltuielile sale.
Gestionarea riscului de afaceri cu ajutorul ratelor financiare
Întreprinderile se confruntă cu o varietate de riscuri. Doar 25 la sută dintre întreprinderile noi supraviețuiesc 15 ani sau mai mult, conform datelor de la Biroul de Statistică a Muncii.
Utilizați ratele financiare pentru a monitoriza sănătatea financiară a companiei dumneavoastră și pentru a analiza riscurile de afaceri. Printre exemple se numără rata marjei de contribuție, rata efectului de levier al operațiunilor, rata efectului de levier financiar și rata efectului de levier combinat. Fiecare raport vă va permite să obțineți informații despre un aspect diferit al finanțelor companiei dvs. și despre riscurile potențiale.