pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi – Ce trebuie sa stii?

Pilula de a doua zi este o formă de contracepție de urgență care este utilizată pentru a preveni sarcina după un raport sexual neprotejat sau după un eșec al contracepției. Este important de reținut că pilula de a doua zi trebuie luată numai dacă este recomandată de un medic sau de un profesionist medical.

Luarea pilulei de a doua zi fără sfat medical poate fi periculoasă și poate duce la efecte secundare nedorite. De asemenea, este important de reținut că pilula de a doua zi nu este 100% eficientă și nu trebuie folosită ca formă regulată de contracepție.

În plus, nu este recomandată femeilor care sunt însărcinate sau care au anumite afecțiuni medicale. Dacă credeți că este posibil să aveți nevoie să luați pilula de a doua zi, cel mai bine este să vorbiți cu medicul vostru, pentru ca acesta să vă poată sfătui cu privire la cea mai bună modalitate de acțiune.

Cauți o modalitate naturală de a pune capăt durerilor menstruale? Dacă da, s-ar putea să fiți interesată să aflați despre pilula de a doua zi.

Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi este o formă de contracepție de urgență (CE) care poate fi luată până la 72 de ore după un raport sexual neprotejat.

Aceasta utilizează o combinație de hormoni progestativ și estrogen pentru a preveni sarcina prin oprirea sau întârzierea ovulației, inhibarea fertilizării și modificarea mucoasei uterine pentru a preveni implantarea unui ovul fertilizat.

Pilula de a doua zi este o modalitate eficientă de a reduce riscul unei sarcini nedorite; cu toate acestea, nu trebuie utilizată ca formă regulată de contracepție.

Cum funcționează pastila de a doua zi?

Pilula de a doua zi (cunoscută și sub denumirea de contracepție de urgență) este o formă de contracepție care poate fi administrată până la 72 de ore după un raport sexual neprotejat.

Aceasta acționează prin prevenirea ovulației, fertilizării sau implantării unui ovul fertilizat, împiedicând astfel sarcina. Pilula de a doua zi este disponibilă fără prescripție medicală și poate fi administrată sub formă de pilulă sau sub formă de dispozitiv de inserție cu doză unică.

Eficacitatea pilulei de a doua zi scade cu timpul și este mai bine să o luați cât mai curând posibil după actul sexual. Dacă este luată în termen de 24 de ore, este 95% eficientă în prevenirea sarcinii; eficacitatea scade la 85% dacă este luată între 25 și 48 de ore, și la 58% dacă este luată între 49 și 72 de ore.

Femeile ar trebui să vorbească cu furnizorul lor de servicii medicale dacă au întrebări sau preocupări legate de administrarea pilulei de a doua zi.

Cine poate lua pastila de a doua zi?

Pilula de a doua zi este disponibilă fără prescripție medicală, fără prescripție medicală, pentru orice persoană cu vârsta de 16 ani sau mai mult în Romania. Pilula de a doua zi este o modalitate sigură și eficientă de a reduce riscul de sarcină nedorită după un raport sexual neprotejat sau după eșecul contraceptiv.

Este important de reținut că pilula de a doua zi nu trebuie utilizată ca formă regulată de contracepție. Este cel mai eficient dacă este administrată în termen de 72 de ore de la sexul neprotejat, dar poate fi încă eficientă până la cinci zile după.

Se recomandă ca cei care iau pilula de a doua zi să folosească și prezervative sau alte forme de contracepție pentru a reduce riscul de sarcină nedorită.

Care sunt efectele secundare ale administrării pastilei de a doua zi?

Pilula de a doua zi este o formă eficientă de contracepție de urgență care poate fi utilizată pentru a reduce riscul de sarcină după un raport sexual neprotejat. Deși este, în general, sigură și bine tolerată, pilula de a doua zi poate provoca unele efecte secundare la unele utilizatoare.

Efectele secundare frecvente includ greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, sensibilitate mamară și dureri abdominale. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, modificări ale ciclului menstrual.

Este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua pilula de a doua zi pentru a vă asigura că este alegerea potrivită pentru dumneavoastră și pentru a discuta despre orice efecte secundare potențiale.

Cât timp vă protejează pastila de a doua zi?

Pilula de a doua zi, cunoscută și sub numele de contracepție de urgență, poate fi utilizată pentru a preveni o sarcină după un raport sexual neprotejat.

Este mai eficientă atunci când este luată în termen de 72 de ore de la actul sexual, însă poate fi luată în continuare până la 120 de ore după, în funcție de tipul de pilulă utilizat. Este important de reținut că pilula de a doua zi nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și nu trebuie folosită ca formă regulată de contracepție.

Cel mai bine este să vorbiți cu un medic sau cu un farmacist pentru mai multe informații despre pilula de a doua zi și despre eficacitatea acesteia.

Există vreo modalitate de a preveni sarcina după administrarea pilulei de a doua zi?

Luarea pilulei de a doua zi este o modalitate eficientă de a preveni sarcina, dar nu este infailibilă. Contracepția de urgență funcționează cel mai bine atunci când este luată în termen de 72 de ore de la actul sexual neprotejat, dar poate fi luată până la cinci zile după.

Este important să rețineți că pilula de a doua zi nu este un substitut pentru contracepția obișnuită și trebuie folosită doar în situații de urgență. Pentru o protecție suplimentară, cuplurile ar trebui să ia în considerare utilizarea unor forme suplimentare de contracepție.

De asemenea, este important de reținut că pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Concluzie

Pilula de a doua zi este o metodă sigură și eficientă de a pune capăt durerilor menstruale rapid și natural. Este important să rețineți că nu vă protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și nu ar trebui să fie utilizată ca formă regulată de contracepție.

Cel mai bine este să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre pilula de a doua zi înainte de a o lua și pentru a discuta despre orice efecte secundare potențiale

Detalii si aici: https://www.planificaneprevazutul.ro/totul-despre-pastila-de-a-doua-zi/

Leave a Comment